logo
Thread Tools
Old 06-04-2014, 05:36 PM
pilot232 is offline
Find More Posts by pilot232
Sport Pilot
pilot232's Avatar
United States, AZ, Peoria
Joined Jan 2008
174 Posts
Discussion
R7008SB Receiver

Can I use analog servos with this receiver, or is it high speed only?


Warm Regards,


Travis
pilot232 is offline Find More Posts by pilot232
Reply With Quote Quick reply to this message
Sign up now
to remove ads between posts
Old 06-04-2014, 05:55 PM
Mikeq is offline
Find More Posts by Mikeq
Darned Spoilsport
United States, AR, Maumelle
Joined Oct 2011
2,253 Posts
According to the manual no...http://manuals.hobbico.com/fut/r7008sb-manual.pdf
Mikeq is offline Find More Posts by Mikeq
Reply With Quote Quick reply to this message
Old 06-04-2014, 06:27 PM
Judge is online now
Find More Posts by Judge
Team Futaba
Judge's Avatar
United States, CA, Ladera Ranch
Joined Jan 2006
12,031 Posts
Quote:
Originally Posted by pilot232 View Post
Can I use analog servos with this receiver, or is it high speed only?


Warm Regards,


Travis
Yes. They will work fine as long as you do not use the 12-channel FASSTest mode, that is reserved for digital servos only.

From the instruction sheet posted above :

Quote:
• Analog servos cannot be used with the R7008SB in the FASSTest 12CH mode.
Judge is online now Find More Posts by Judge
Reply With Quote Quick reply to this message
Old 06-04-2014, 06:27 PM
Cryhavoc38 is offline
Find More Posts by Cryhavoc38
Living the dream
Cryhavoc38's Avatar
United States, WA, Woodinville
Joined Oct 2007
6,507 Posts
Yes, you can, but only when NOT using SBUS/12 channel mode
If you are just going to use the receiver in a convential system, ie using the 8 servo plugs in the receiver, yes you can use analogs
Cryhavoc38 is offline Find More Posts by Cryhavoc38
Reply With Quote Quick reply to this message
Old 06-04-2014, 06:42 PM
Mikeq is offline
Find More Posts by Mikeq
Darned Spoilsport
United States, AR, Maumelle
Joined Oct 2011
2,253 Posts
I stand corrected...I stopped using analogs a long time ago and never would consider using that rx with analogs anyway. Haven't tried to link it with anything other than 12 channel FASSest.
Mikeq is offline Find More Posts by Mikeq
Reply With Quote Quick reply to this message
Old 06-04-2014, 07:08 PM
Mikeq is offline
Find More Posts by Mikeq
Darned Spoilsport
United States, AR, Maumelle
Joined Oct 2011
2,253 Posts
http://www.futaba-rc.com/receivers/f...ss-compat.html

According to Futaba's compatibility chart the R7008SB receiver will only link with the 18 MZ and the 14 SG transmitters in the 12 channel or 18 channel FASSTest mode....I've never tried to link this receiver with any radio other than my 14 SG. So changing modes appears not to be an option, that's not to say that analog servos wont work in the conventional channels. Don't know never tried....Judge please correct me if I'm wrong
Mikeq is offline Find More Posts by Mikeq
Reply With Quote Quick reply to this message
Old 06-04-2014, 07:10 PM
pilot232 is offline
Find More Posts by pilot232
Sport Pilot
pilot232's Avatar
United States, AZ, Peoria
Joined Jan 2008
174 Posts
Thanks everyone, I appreciate it.


Travis
pilot232 is offline Find More Posts by pilot232
Reply With Quote Quick reply to this message
Old 06-04-2014, 11:41 PM
Judge is online now
Find More Posts by Judge
Team Futaba
Judge's Avatar
United States, CA, Ladera Ranch
Joined Jan 2006
12,031 Posts
Quote:
Originally Posted by Mikeq View Post
http://www.futaba-rc.com/receivers/f...ss-compat.html

According to Futaba's compatibility chart the R7008SB receiver will only link with the 18 MZ and the 14 SG transmitters in the 12 channel or 18 channel FASSTest mode....I've never tried to link this receiver with any radio other than my 14 SG. So changing modes appears not to be an option, that's not to say that analog servos wont work in the conventional channels. Don't know never tried....Judge please correct me if I'm wrong
Both the R7008SB and R7003SB receivers are FASSTest only and can only be used with either the 14SG or 18MZ. Neither one will link with any other radio Futaba makes.

Both can be set to 12-channel FASSTest. The 14SG also has a 14-channel FASSTest mode while the 18MZ has the 18-channel FASSTest mode.

The 14-channel FASSTest and 18-channel FASSTest will work with analog servos.

All current S.Bus servos are digital so that point is moot since they are already digital.
Judge is online now Find More Posts by Judge
Reply With Quote Quick reply to this message
Old 07-01-2014, 01:37 AM
Barry Wetherell is offline
Find More Posts by Barry Wetherell
Flyin' Around
Joined Jul 2014
1 Posts
HI guys, I hope some one can help, I have been given a 12fgh, but I fly fixed wing models, can this TX default be changed ?
thanks
barry
Barry Wetherell is offline Find More Posts by Barry Wetherell
Reply With Quote Quick reply to this message
Old 07-01-2014, 04:12 AM
TimBle is offline
Find More Posts by TimBle
Registered User
South Africa, WC, Cape Town
Joined Dec 2010
4,971 Posts
The default to a blank heli model cannot be changed as far as I know.
TimBle is offline Find More Posts by TimBle
Reply With Quote Quick reply to this message
Old 07-03-2014, 10:50 AM
bax is offline
bax
Find More Posts by bax
bax
Registered User
United States, IL, Monticello
Joined Apr 2007
172 Posts
We're not sure what the difficulty is. The transmitter I use on my desk is a 12FGH. When I create a new model, it always asks me what model type I want, and I make the determination there. I'm not sure what you are concerned about, because you ALWAYS have to select a model type when you create a new model. Until you select a model type, the transmitter doesn't start out with anything.

However, what you may be seeing is that the model type may start out with something, but it usually starts out with the same type of model that was previously selected. If I happen to have an airplane model as the currently-active model type when I make a new model, then that will show up in the model type screen. If I have a heli currently selected, then that will be the model type when I create a new model. It's a matter of a few moments to select the model type I'm going to work with. Even so, if you wind up with a model type you don't want, it's just a matter of a few seconds to change the model type.

The fact that I have a "heli" transmitter doesn't mean that a "heli" model type will come up every time I go to create a new model.
bax is offline Find More Posts by bax
Reply With Quote Quick reply to this message
Old 12-07-2018, 08:17 PM
haribo is offline
Find More Posts by haribo
Registered User
haribo's Avatar
Joined Dec 2016
694 Posts
what is the difference to the new R7108SB ?
haribo is offline Find More Posts by haribo
Reply With Quote Quick reply to this message
Old 12-07-2018, 11:13 PM
Judge is online now
Find More Posts by Judge
Team Futaba
Judge's Avatar
United States, CA, Ladera Ranch
Joined Jan 2006
12,031 Posts
It does both FASSTest (telemetry) and FASST (non-telemetry). Several of the newer receivers are set up like this. The R7006SB, R7014SB, etc.
Judge is online now Find More Posts by Judge
Reply With Quote Quick reply to this message
Old 02-01-2020, 04:34 AM
3DJunk is offline
Find More Posts by 3DJunk
I'd rather be out flying.
3DJunk's Avatar
Greece
Joined Feb 2006
613 Posts
Dear Judge and rest fellows here,


I would like to swap my 7008SB receivers with 7003SB as they perform more steadily with Powerbox equipment type of distributors (this is at least what Powerbox has tested in the lab).

In more detail. On my Jet I have a Powerbox Competition SRS connected with two 7008SB for redundancy. If I change those with 7003SB on SB will they work seamlessly or they will need new channel allocation etc.? I am asking because my setup on the jet is rather complicated so I would not like to set everything from scratch.


Looking forward to your answers.


Kind regards,
Nikolas
3DJunk is offline Find More Posts by 3DJunk
Reply With Quote Quick reply to this message
Old 02-01-2020, 10:26 PM
super rookie is offline
Find More Posts by super rookie
Registered User
United States, AZ, Tucson
Joined Sep 2009
989 Posts
Quote:
Originally Posted by haribo View Post
what is the difference to the new R7108SB ?
The 7108 has High Gain antennas and it has solved a problem with one of my 40% pros blacking out in flight for a second or two. It would happen often at two different airfields and now I'm solid all the time. I have both receivers on "Fast Multi"
super rookie is offline Find More Posts by super rookie
Reply With Quote Quick reply to this message


Quick Reply
Message:


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools